Obrizgi – kako proti obrizgom?

Obrizgi – kako proti obrizgom?

Obrizgi pri Varjenju: Kako se Boriti Proti Obrizgom?

Varjenje je ključni proces v industrijski proizvodnji, a s seboj prinaša tudi eno izmed najpogostejših težav: varilne obrizge. Te majhne kapljice kovine, ki se izmetavajo iz območja zvara, ne le zmanjšujejo kakovost zvara, temveč povzročajo tudi nečisto in nevarno delovno okolje ter izpade v proizvodnji. Sledi 8 nasvetov, ki vam bodo pomagali učinkovito preprečiti ali zmanjšati varilne obrizge.

  1. Zagotovite Stalen Tok in Dovod Žice
    Da preprečite brizganje, morate zagotoviti stalen tok in dovod žice. To pomeni, da morata biti varilni gorilnik in povratni kabel varno priključena na vir napajanja in da mora biti ozemljitvena sponka dobro pritrjena.
  2. Izberite Pravilni Zaščitni Plin
    Nestabilen oblok, ki ga povzroči nezadosten zaščitni plinski ščit, lahko vodi do brizganja. Uporabite ustrezno hitrost pretoka plina in izberite pravo vrsto plina – namesto 100 % CO2 raje uporabite mešanico plinov.
  3. Izberite Ustrezne Obrabne Dele
    Obrabljivi deli, kot so koluti žice, notranje obloge in kontaktne konice, morajo ustrezati materialu in premeru varilne žice. Močno obrabljeni deli lahko povzročijo nestabilnosti v varilnem procesu.
  4. Nastavite Prave Varilne Parametre
    Pravilna nastavitev obsega moči vmesnega obloka je ključnega pomena za preprečevanje brizganja.
  5. Čistite Material Pred Varjenjem
    Pred začetkom varjenja je nujno odstraniti vse nečistoče z mesta varjenja, kot so rja, olje ali plast cinka.
  6. Pravilno Vodite Varilni Gorilnik
    Pravilen položaj in vodenje gorilnika pomaga zmanjšati brizganje. Gorilnik držite pod kotom 15° in ga premikajte z enakomerno hitrostjo.
  7. Izogibajte se Prepihu
    Prepih lahko negativno vpliva na zaščitni plinski ščit in posledično povzroči večje brizganje. Poskrbite za ustrezno zaščito mesta varjenja.
  8. Uporabite LASER PROTECT
    Ta tekočina preprečuje zlepljenje varilnih obrizgov na obdelovalno površino, kar olajša čiščenje. Prav tako omogoča enostavno odstranjevanje plene pri obločnem varjenju z elektrodami, tudi pri V-šivih.
LASER PROTECT

LASER PROTECT zaščiti vaše naprave pred škropljenjem pri laserskem rezanju. Ta inovativno sredstvo preprečuje prijemanje žlindre in podaljša življenjsko dobo opreme, hkrati pa omogoča enostavnejše čiščenje in izboljšuje proces rezanja.

Varjenje brez obrizgov ni vedno mogoče, a z upoštevanjem teh nasvetov lahko bistveno zmanjšate njihovo prisotnost in negativne posledice, ki jih prinašajo. V boju proti obrizgom je ključno ustrezno znanje in oprema, zato ne podcenjujte pomena pravilne priprave in uporabe varilnih orodij.